foreign objects

matoista_1.jpg

Matoista

Berber

Berberipaimentolaisheimojen naiset kutovat käsin mattoja perheilleen. Materiaalina käytetään heimon lampaista kerittyä villaa. Joskus materiaalina saatetaan käyttää myös vuohenkarvaa ja loimissa puuvillaa. Värit, kuviot ja mattojen paksuus vaihtelevat heimoittain. Mattojen kuviointi on yhdistelmä kunkin heimon perinteitä ja kutojan omaa improvisaatiota ja ilmaisua. Siitä syntyy mattojen tyyli: ainutlaatuinen yhdistelmä graafista yksinkertaisuutta, omaperäisiä yksityiskohtia, käsityön herkkyyttä ja rohkeaa epäsymmetriaa.  
 
Suomessa tunnetuimpia ovat olleet Beni Ouarain -heimon mustavalkoiset tai valkoruskeat, tasaisen geometrisilla kuvioilla varustetut matot. Alvar ja Aino Aalto, Le Corbusier, Marcel Breuer ja Arne Jacobsen käyttivät säännöllisesti berberimattoja sisustuksissaan. Foreign Objects on tuonut suomalaisten saataviin myös täällä aiemmin tuntemattomat muiden heimojen värikylläiset matot.
 
 

Boucherouites

Värikkäät ja villit boucherouites-matot tehdään myös Marokon berberipaimentolaisten keskuudessa, mutta räsymattoperiaatteella erilaisista kierrätystekstiileistä. Estetiikan taustalla on toisaalta berberien vanha villamattoperinne ja toisaalta nykypäivän raaka-aineet, jotka ovat tuoneet yhdistelmään kirkkaat värit ja vaihtelevan tekstuurin. ”Boucherouite” tarkoittaa räsyä – näissä matoissa kutojan luova työ muuttaa arvottoman raaka-aineen rikkaudeksi.
 
Koska pääraaka-aineena käytetään puuvillaa ja synteettisiä kuituja, boucherouites-matot kestävät myös pesua paremmin kuin perinteiset villaiset berberimatot. Useimmat boucherouites-matot on jopa mahdollista pestä koneessa.
 
 

Ostaminen

Paras paikka mattoon tutustumiseen ennen lopullista ostopäätöstä on se, johon matto on aiottu sijoittaa - tästä syystä tarjoamme mahdollisuuden sovittaa mattoa etukäteen luonanne.

Voitte joko tilata maton sovitukseen verkkokaupastamme tai ottaa yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse. Verkkokaupasta tilattaessa voitte palauttaa maton 14 päivän aikana sen vastaanottamisesta ilman kustannuksia. Tuotteiden toimitus tapahtuu pääsääntöisesti postitse. Erikseen sovittaessa pääkaupunkiseudun alueella myös toimitus tai nouto liikkeemme toimesta osoitteeseenne tai nouto tai palautus varastollemme voi olla mahdollinen. 

Koska tietokoneiden näytöt ovat erilaisia eivätkä välttämättä toista oikein kaikkia värejä, matto saattaa olla todellisuudessa lievästi erilainen kuin ruudulta saatu vaikutelma. Esimerkiksi vaaleiden mattojen luonnonvalkoisen villan sävy vaihtelee yksilöstä toiseen, eikä tarkkaa käsitystä sävystä saa kuvista. Vastaamme mielellämme yksittäisiä mattoja koskeviin kysymyksiin ja tarvittaessa käymme varastollamme tarkistamassa yksityiskohtia. Asiakaskäynnit varastolla eivät valitettavasti ole mahdollisia.

Jos valikoimastamme ei juuri nyt löydy hakemanne tyyppistä mattoa, voitte ottaa yhteyttä ja pyrimme etsimään toiveittenne mukaisen yksilön seuraavalla Marokkoon suuntautuvalla hankintamatkallamme tai sikäläisten kontaktiemme kautta. Huomaattehan myös, että valitsemalla verkkokaupan selailunäkymässä ruudun ”näytä myydyt matot” saatte näkyviin myös koko menneen valikoimamme - voitte käyttää näitä valikoimassa aiemmin olleita mattoja referenssinä selventäessänne toiveitanne.

 

Mattojen hoito

Voimakas imuroiminen kuluttaa mattoja. Irtoroskien poistoon suosittelemme hellävaraista ravistelua ulkona - vanhat konstit ovat tässäkin kunniassaan. Voitte myös kääntää maton päiväksi nukkapuoli alaspäin, jolloin pöly ja irtoroskat laskeutuvat lattialle, ja imuroida lattian tämän jälkeen.
 
Mattoja pestessä on huomioitava, että osa langoissa käytetyistä kasviperäisistä väriaineista on herkkiä vesipesulle. Kaksiväriset matot (väreinä musta tai ruskea ja luonnonvalkoinen) kestävät kotikonstein tapahtuvaa pesua monivärisiä paremmin, mutta silloinkin on syytä noudattaa yleisiä villan pesemisen sääntöjä - erikoispesuaine ja kylmänhaalea vesi. Pesu ammattitaitoisessa mattopesulassa on aina varmin ratkaisu.
 
 

Vastuullisuus

Berberien matot on valmistettu perinteisesti perheiden omaan käyttöön. Myöhemmin myyntiin päätyneet matot ovat nekin olleet yleensä valmistaneen perheen tai heimon omassa käytössä ja vasta käytettynä löytäneet tiensä paikallisille markkinoille tai heimoissa kiertelevien välittäjien kuormaan. Nykyään mattoja valmistetaan jonkin verran myös suoraan myyntiä varten, mutta silloinkin kysymys on vapaasta kotiteollisuudesta. Kutominen on heimoissa naisten työtä ja myös osa heidän itseilmaisuaan. Marokkolaista paimentolaiskulttuuria ja käsitöitä käsittelevässä kirjallisuudessa korostetaan kudonnan merkitystä heimokulttuurin osana (esim. Damgaard, Frédéric: "Tapis et tissages : L'art des femmes berbères du Maroc", Eddif 2009). Mattojen valmistus on siis pääasiassa sivutoimista tai harrastusluonteista toimintaa. Marokossa vanhoja, käytössä olleita mattoja arvostetaan enemmän kuin uusia.
 
Mattojen hankintaketju on monipolvinen. Välittäjät ostavat mattoja omaan lukuunsa suoraan berberiperheiltä tai mahdollisesti paikallisilta markkinoilta ja myyvät eteenpäin kaupungeissa toimiville kauppiaille. Yksittäisen maton tarkasta alkuperästä on käytännössä mahdotonta saada tietoa, ja osa matoista on useita vuosikymmeniä vanhoja. Foreign Objects pyrkii varmistamaan myymiensä mattojen eettisyyden asioimalla vain välittäjien kanssa, joiden asiantuntemus on todettu korkeatasoiseksi ja jotka välittävät nimenomaan käytettyjä mattoja.
 
Mattoja valmistettaessa ei synny ympäristöhaittoja aiheuttavia päästöjä tai jätettä. Villamatoissa sekä valkoinen että musta tai ruskea väri ovat käytetyn lampaanvillan luonnollisia. Muissä väreissä käytetään sekä luonnosta saatavia kasvivärejä että kotivärjäykseen soveltuvia nykyaikaisia teollisesti valmistettavia synteettisiä väriaineita. Boucharouette-matot on valmistettu loimilankoja lukuunottamatta kierrätysmateriaalista, joka on mm. tekstiiliteollisuuden leikkuujätettä ja käytettyjä vaatteita.